Projecten

Aanleunwoning Groesbeek

Projectomschrijving

Aanleunwoning

Locatie:

Groesbeek

Concept:

De wens van de opdrachtgever was om het gehele gezin weer onder 1 dak te krijgen. De eigenaar van de woning deelt op dit moment de bestaande woning met 1 van de 2 kinderen. Beide hebben in het huis een eigen woongedeelte. Door een aanleunwoning aan de bestaande woning te creëren kunnen de ouders in de aanleunwoning gaan wonen en het 2e kind met gezin kan zo ook weer terug in het ouderlijk huis komen wonen. De aanleunwoning mag echter niet groter zijn dan 60m2. Hier lag dan ook de uitdaging voor het ontwerp. Daarnaast moet de aanleunwoning vanuit de bestaande woning te bereiken zijn. Dit zodat de kinderen direct zorg kunnen verlenen aan hun ouders. Deze toegangsdeur is in het ontwerp in de keuken gerealiseerd. Op deze manier hebben de ouders nog enige vorm van privacy. Er is daarnaast ook een aparte voordeur in de aanleunwoning gecreëerd zodat de ouders ook eigen bezoek kunnen ontvangen zonder hier de kinderen mee lastig te hoeven vallen. De aanleunwoning is verder van alle gemakken voorzien. De relatief grote gezinskeuken uit het bestaande woonhuis is in kleinere versie ook terug te vinden in de aanleunwoning. Dit was een grote wens van de opdrachtgevers. Ook zijn er een openhaard en opbergruimte opgenomen in het ontwerp. Tevens is er een aparte gasten toilet. Op deze manier hoeven gasten niet altijd in de badkamer van de bewoners te komen. Vanaf buiten gezien is er een kleine overstek gemaakt bij de voordeur. Dit zodat men droog binnen kan komen. Deze overstek is ook gematerialiseerd met hout om het een warmer karakter te geven. Het dak van leisteen hebben we aan de entreegevel door laten lopen tot aan de grond. Dit zodat het benadrukt dat de aanleunwoning 1 object is.