Projecten

Cite Amsterdam Noord

Projectomschrijving

Cité Noord, het ontwerp voor een stad in een stad aan het IJ in Amsterdam. Het ontwerp bevat 14000m2 programma (excl. 2 lagen ondergronds parkeren). Er is een rijke mix aan wonen, werken, winkelen en recreëren te vinden binnen het project. Het gebouw bevat een aantal hoofdfuncties: De bestaande IJ-kantine, het mediacentrum, de artbox, commerciële ruimten, de living+ woningen (wonen met een extra functie) en studio appartementen.

Locatie:

Gelegen in Amsterdam Noord direct aan de IJ-oevers vindt je het NDSM terrein. Het is opkomende als het nieuwe centrum voor media van Amsterdam. Het industriële erfgoed uit de scheepsbouwtijd wordt omgevormd tot creatieve stad. De locatie is gelegen naast en achter de bestaande IJ kantine.

Concept:

Het uitgangspunt van het ontwerp zijn de twee pleinen die erin op zijn genomen. Achter de bestaande IJ kantine komt een binnenplein en op het punt waar de pont arriveert komt een voorplein. Het binnenplein, omringt door woningen en kleinschalige ateliers, winkels en kantoren, krijgt een collectief karakter. Het voorplein krijgt door de entrees van de grote publieke functies, artbox en mediacentrum, een meer publiek karakter. De relatie met omgeving en het IJ wordt gemaakt door grote openingen in de zijkanten van het gebouw, waardoor de bestaande IJ-kantine niet aangetast hoeft te worden.