Projecten

Prijsvraag Steegjes Weert

Projectomschrijving

Een prijsvraag voor het opfleuren van steegjes in Weert

Locatie:

Weert 

Concept:

Het idee voor het ontwerp is ontstaan toen we keken naar het wapen van Weert. De omgekeerde V-vorm viel meteen op. Deze vorm wilde we graag in 3d uitvoeren. Zo is de gevouwen stalen V-vorm ontstaan. Door deze vorm te repeteren ontstaat er een gevouwen staal plaat. Dit is de algemene drager, het canvas als het ware, voor de 2 concepten welke we bedacht hebben om van de steegjes weer echte blikvangers te maken.

Het eerste concept is licht. Het ontbreken van verlichting is een bestaand probleem wat vaak terug te zien is in steegjes. Een donkere steeg roept een angstig gevoel op, er is niet goed te zien wat er allemaal in de steeg gebeurd of wie er zicht in de steeg bevinden. Hierdoor mijden passanten de steegjes en lopen ze liever een blokje om. Dit probleem wilde we oplossen door verlichting/ straatlantaarns aan de steegjes toe te voegen. De lamp word gecombineerd met de algemene drager (de gevouwen staalplaat). Dit levert een 3 hoekige lantaarn op met een overstekend gedeelte boven het hoofd van de passant. De lantaarn word op onderdeel van de algemene drager. Tevens zorgt de lantaarn ervoor dat de steeg van boven word verlicht. De passant heeft zo een goed overzicht en kan zien wat er gebeurd in de steeg. Daarnaast zorgt de 3 hoekige straatlantaarn ervoor dat de algemene drager op zichzelf kan blijven staan. De voet van de straatlantaarn kan namelijk in de openbare grond verankerd worden. Op deze manier dienen er geen private huizen beschadigd te worden bij de plaatsing.

Het tweede concept is kunst. Door kunst aan de steeg toe te voegen is er iets te zien in de steeg. De kunst trekt de nieuwsgierige passant als het ware de steeg in. Hierbij kan gedacht worden aan oude foto’s van Weert maar ook moderne kunst van lokale kunstenaars. Op deze manier ontstaat er een beeld van Weert door de jaren heen. Door de verschillende kunst toe te voegen aan de algemene drager (de gevouwen staalplaat) ontstaat er dynamische kunst. Het ene kunstwerk is namelijk te zien wanneer de passant de steeg inloopt en het andere kunstwerk wanneer de passant de steeg weer terug uit zou lopen. De kunst veranderd wanneer de passant loopt. Dit is ook goed te zien op de foto’s van de maquette. De passant kan als het ware een reis door de tijd maken van het Weert van vroeger tot het Weert van nu. En zoals de persoon zelf onderdeel uitmaakt van deze geschiedenis zo is hij nu ook onderdeel van het dynamisch kunstwerk.